2013. július 14., vasárnap

Tyson Gay doppingolt, vele bukik az atlétika.


„Szó nincs szabotázsról, egyszerűen megbíztam valakiben, végül pedig felültettek. Hibát követtem el. Nem leszek ott a hétvégén Monacóban és a világbajnokságon sem.



Egyelőre ennyit árult el Tyson Gay, akinek szervezetében az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) tiltott szert mutatott ki. A nemzeti csúcstartó sprintert pénteken tájékoztatták arról, hogy egy májusban adott doppingtesztjének A-mintája pozitív eredményt hozott. (A B-mintára még várni kell.) Ennyit tudunk és az is lehet, hogy sokkal több eztán sem kerül nyilvánosság elé. „Megbíztam valakiben" Az edzői stábban? Az orvosi csapatban? „Felültettek.” Mint anno a honfitárs Justin Gatlint, akinek állítólag a masszőre dörzsölte izomzatába a szteroidos krémeket? Vagy mint Ben Johnsont, akinek a szöuli döntő után az ellenőrzés előtt dobtak italába egy tiltott tablettát? Ki tudja. 
És nem is ezeknek a históriáknak az igazságtartalmával van a probléma, hiszen senki ne gondolja, hogy ezek a fiúk azért futnak így, mert beinjekciózták magukba a végtelen gyorsaság szérumát. Ezek a teljesítményfokozó szerek segítik őket abban, hogy napról napra többször oda tudjanak állni a rajtvonalhoz, akár hajnalban, akár napnyugtakor, és szakadások, húzódások, fáradásos törések nélkül le tudjanak futni 10 másodpercen belül száz métert. Ez nem egészséges egy szervezet számára, az ideális testmozgással pedig inkább hírbe se hozzuk az atlétikát. 
A dopping ettől függetlenül illegális, azt viszont mindenki döntse el magában, hogy ilyen szinten elítélendő-e. Az élsport már menthetetlen. Lebukott egy sprinter. Nagy ügy. Vele bukik viszont Tyson Gay, a csendes, fegyelmezett, hatalmas munkabírású, vallásos családapa, aki edzője börtönbüntetése alatt, családfőként gondoskodott a tréner famíliájáról is. Világ képmutatói, egyesüljetek! Nagy a baj az atlétikában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése