2013. július 15., hétfő

Asafa Powell feje is lehullott. Tiszta vér a rekortán.


Az elmúlt évtized talán két legnagyobb riválisa a szemünk láttára érett örökifjú veteránná 100 méteren. Az idei szezonban is domináltak. Most kéz a kézben merülnek a mélybe.




Tyson Gay kálváriája után pár órával a jamaicai szövetség közleményt adott ki, melyben jelezték, hogy a nemzeti válogatóversenyen vett minták között náluk is akad pozitív eredmény. Ráadásul olimpiai aranyérmes férfi sprinter neve volt a kalapban. Bolt személye teljességgel kizárható volt, világossá vált tehát, hogy a váltó egy tagja megy a levesbe. De ki gondolta volna, hogy – az ötkarikás döntőhöz hasonlóan – most is Asafa Powell lesz a „befutó”? Csak úgy hullnak a nevek és a fejek a rövidtávfutásban, hiszen Veronica Campbell-Brown és Tyson Gay után most Powell és a női váltó olimpiai arany- és ezüstérmes tagja, Sherone Simpson is elvérzett. Ki marad hátra? Az látható, hogy Jamaicában és Európában is kezdik áttörni a fiatalok a tíz- és húsz másodperces határokat 100-on és 200-on. Lehet, hogy ilyen szempontból vérfrissítésre van szükség a sportágban – persze nem a szó illegális, orvosi értelmében. 
Hát most sajnálhatjuk a moszkvai vb-t igazán, ahol ráadásul Asafa Powell nem sok vizet zavart volna, ugyanis nem kvalifikált. Maximum a váltóban futhatott volna. Tyson Gay hiánya annál markánsabb lesz, mivel mindkét távon elkaphatta volna a világcsúcstartót. 
Usain Bolt lassan tényleg átveheti az aranyérmét az orosz szervezőktől, hiszen úgy tűnik, hogy – a négy évet „pihenő” – Justin Gatlin lesz az egyetlen komoly ellenfele a viadalon. Hát újabb remek sportemberek értek célba a dopping-futamon. És Gay újfent előbb finiselt, mint Powell. 
Viszont egyetlen óriási probléma van azzal, hogy elmeszelik a második- és harmadik legjobb atlétákat. Ha az ő eredményeik tisztasága automatikusan megkérdőjeleződik, akkor a náluk tizedmásodpercekkel jobb időket futó abszolút bajnokról mit gondoljon a mindenkori műélvező?     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése