2013. július 1., hétfő

Gay-Powell meccs a nagyszínpadon, Bolt a kulisszák mögött.


Július 4-én Lausanne-ban rendezik az idei Diamond League atlétikai versenysorozat nyolcadik állomását, ahol Tyson Gay és Asafa Powell csatája  lehet az est fénypontja. Két nap múlva Bolt „egyedül” fut Párizsban a gyémántért.



Bár előzetesen a Yohan Blake, Justin Gatlin, Tyson Gay és Asafa Powell fémjelezte kvartett minden tagját beharangozták Lausanne-ban, a csütörtökön megrendezésre kerülő svájci atlétikai tornán végül csak utóbbi kettő lesz ott a rajtvonalnál. A jamaicai sprinter, bár hazája világbajnoki válogatóján leszerepelt, a minap Ostravában egyedülálló 2x100-as futamot nyert. A kajmán-szigeteki Kemar Hyman hibás (?) rajtja után ugyanis visszalőtték a versenyt, ám erről Powellt elfelejtették értesíteni, így ő szépen 9.97 századmásodperc alatt lefutotta a maga távját, majd elégedetten távozott volna. A verseny szervezői azonban újra vonalhoz állították az atlétákat, második próbálkozásra pedig nehezebben ugyan, de Powell újfent győzedelmeskedett (10.06) a még mindig szenzációs Kim Collins előtt. 
Tyson Gay sem érkezik üres kézzel Lausanne-ba, hiszen az amerikai kvalifikációs tornán egészen elképesztő eredmények kerültek birtokába. Mind 100-on (9.75), mind 200-on (19.74) az év legjobb idejét könyvelhette el. 
Gay és Powell viaskodása amúgy nem új keletű, emlékezzünk vissza, a 2007-es oszakai vb-n tudatosult először bennünk, hogy – az amúgy világcsúcstartó – Powell nem bírja a kiélezett versenyhelyzetet. Akkor épp Gay volt az, aki „megbénította” a jamaicait – azóta lassan már mindenki más is. 
A 100-as bajnok aztán a 200 méteres fináléban sem talált legyőzőre, ráadásul éppen, az akkor még feltörekvő tehetségnek számító Usain Boltot utasította maga mögé. (A nagy ember amúgy a hétvégi párizsi tornán csak a 200-at vállalta, ám ott lesz mellette Christophe Lemaitre, valamint két brillírozó honfitársa, Warren Weir és Nickel Ashmeade is.)
Moszkvában tehát végre a helyére billenhet a férfi rövidtávfutás mérlegének nyelve, abban az értelemben, hogy hosszú idő után ismét kiélezett küzdelmet láthatunk a döntőben. Ehhez persze két dolog kellett, egy 26 évesen lassuló Usain Bolt, valamint egy 30 esztendősen új erőre kapó Tyson Gay. Persze a jamaicai magának köszönheti a bajt, kis szakmai képzavarral élve emberfeletti magasságokba helyezte a lécet, melyet nagyon úgy néz ki, hogy idén sem tud majd megközelíteni. Elcsépelt lenne a múlt és jelen harcaként beállítani az idei vb-t, pláne úgy, hogy Bolt csak tizenegy századmásodperccel „fiatalabb” az amerikainál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése