2013. június 22., szombat

Asafa nem lesz ott a vb-n, ahol Gay-t kell legyőzni az aranyért


Eldőlt: Usain Bolt, Kemar Bailey-Cole és Nickel Ashmeade csatlakozik a moszkvai kerethez. Az Egyesült Államokból Tyson Gay, Justin Gatlin és Charles Silmon kvalifikált.



Az eredmények önmagukért beszélnek. Az amerikai világbajnoki válogató elődöntője után már sejteni lehetett, Tyson Gay bombaformában van. Igaz, a finálé előtt a 2,4 m/s-os hátszél is nagyban segítette, 9.75 századmásodperces eredménye megszerzésében, ám Gay a döntőben se bízta a véletlenre az első hely sorsát. „Szóval hátszéllel könnyű? Akkor most figyeljetek!” – és tényleg, koncentrálni kellett, a 30 éves sprinter ugyanis enyhe, ám kedvező szellőben is ugyanennyi időre tűnt csak fel a rekortánon. Nem mellesleg a 9.75-ös idő az idei év legjobb eredménye 100 méteren, ráadásul mindössze hat századdal marad el az egyéni legjobbjától, az amerikai nemzeti csúcstól. Justin Gatlin, kötéssel a lábán is 9.89-et futott, így magabiztos második helyével simán kvalifikálta magát az augusztusi világversenyre. Iowában persze elsősorban a harmadik kvótát érő hely volt kérdéses, ám a 21 éves Charles Silmon (9.972) végül két ezredmásodperccel leszorította a csapatgépről Michael Rodgerst (9.974).

Jamaicában be kell látni, Amerikához hasonlóan nem született meglepetés. Bolt is kocogott, Powell is. Előbbi elsőként (9.94), utóbbi hetedikként (10.22) finiselt. Előbbi ott lesz a vb-n, utóbbi nem. Nagyon nincs is mit hozzáfűzni a dologhoz, Asafa Powell valószínűleg nem épült fel teljesen sérüléséből, bár az előfutamban kifejezetten jól mozgott. A döntőben fél távnál azonban már vert helyzetben volt, onnantól pedig szokásához híven visszavett és hagyta, hogy kezdeti lendülete áttessékelje valahogy a célvonalon. A baj, hogy Powell, karrierje szempontjából is csak kezdeti lendületéből él – szinte évek óta nem volt nagy futása 100-on. Szomorú búcsú lehet ez tőle, főleg annak tudatában, hogy amerikai kortársai, Gatlin és Gay is másodvirágzásukat élik. 
Kemar Bailey-Cole (9.98) és Nickel Ashmeade (9.99) írhatja az elkövetkező évek jamaicai rövidtávfutásának forgatókönyvét, ám ehhez Moszkvában a legnagyobb hazai filmcsillagnak még biztosan lesz egy-két szava.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése