2013. június 6., csütörtök

100% Justin Gatlin


Bő hatvan nap múlva atlétikai világbajnokságot rendeznek Moszkvában. Bár nem Bolt a 100-as címvédő, a világrekorder évek óta most jár a legmesszebb az újabb aranytól. Gatlin Rómában megtisztult. 



Elmaradt a show és a győzelem is. A 100 méteres síkfutás rajtja után 10 másodperccel Usain Bolt hirtelen egy lett a többi atléta közül. De megfordíthatjuk a dolgot. Justin Gatlin is végre egy a legjobbak közül. A forgatókönyv adott volt, két hónappal az atlétikai világbajnokság előtt Boltnak bizonyítania kellett volna, de Gatlin – ahogyan az tulajdonképpen várható volt – nem csak megszorongatta, de végig vezetve, magabiztosan versenyezve végül megverte a jamaicait. 
A csoda az, hogy hosszú ideje nincs jelentős változás a rövidtávfutás mezőnyében. Így hát azon már meg se lepődünk, hogy 2004 athéni bajnoka, a hosszú szezonokat doppingvétség miatt kihagyó Justin Gatlin szúrt most oda kellemetlenül a sportág koronázott királyának. 
Le a kalappal az amerikaiak bűnbakja előtt. Miután annullálták 2006-os világrekordját. Miután a támogatók magára hagyták. Miután az atlétikától elzárva az NFL próbajátékán is leszerepelt. Miután Észtországban és Finnországban fogadták csak szeretettel visszatérése után – ahol 10.2-es győzelmeit megmosolyogta a szakma. Miután a tavalyi olimpiai döntőben elszenvedett vereség után is figyelmeztette Boltot: nem áll olyan biztosan az a trón. 
Emlékezzünk vissza, Gatlin még Asafa Powellel cserélgette a 9.77-es rekordokat 2006 tájékán, de továbbmegyek, Maurice Greene-t utasította maga mögé példának okáért Athénban. Közel tíz éve. (De hiányzott Pekingből!...) 
Úgy, hogy tavaly Londonban hat századdal jobb időt futott a görög diadalánál, de immáron már csak bronz járt a szenzációs eredményért. A sors iróniája - akkor 22 éves volt, most 31. 
Ennyi „vétség” és újrakezdés után Justin Gatlin továbbra is olimpiai bajnok és egykori világcsúcstartó. Azért ezt olyan sokan nem mondhatják el magukról rajta kívül. 
Ez az egész persze nem is Róma miatt, hisz' nem ez a verseny számít idén. Nem is Usain Bolt legyőzése az oka. Gatlin ugyanis ma nem csak őt futotta le, de saját múltján is végleg felülkerekedett.     




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése