2013. június 18., kedd

A jamaicaiak megvariálták a jokereket


Bár egy-egy távon már kvalifikálták magukat a 2013-as vb-re, Usain Boltnak és Yohan Blake-nek is futnia kell a héten a moszkvai kvótáért. Előbbi 100-on-, utóbbi 200-on pihent volna. Napokon belül szorítóban az amerikaiak is.



De hát mit lehet tenni, a jó futók kinőtték a szigetországot, így a jamaicai szövetség kénytelen volt belenyúlni az országos válogató szisztémába, idén ugyanis a világbajnoki címvédőket helyezték védettség alá. Hiába nyerte meg a tavalyi Diamond League-sorozatot 100 méteren Usain Bolt, a tegui aranyérmes Yohan Blake nézheti nyugodtan a lelátóról a héten megrendezésre kerülő 100-as nemzeti válogatót. Hasonló okok miatt Nickel Ashmeade is kénytelen lesz szögest húzni 200-on, hiszen az új szabály értelmében ezúttal a világcsúcstartó, vb-győztes Bolt kapta kézhez automatikusan moszkvai behívóját.
Minderre pedig azért volt szükség, hiszen mind a világbajnokság-, mind a Gyémánt Liga címvédője jamaicai atléta, mindkét említett sprinttávon. Ám a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, számonként csak egy kedvezményezettet engedélyez országonként, így a jamaicaiaknak dönteniük kellett, hogy a négy győztes közül ki legyen az az egy-egy versenyző, akinek előre kipostázhatják repülőjegyét az orosz fővárosba. A választás pedig a tegui bajnokokra esett.  
Így minden bizonnyal Usain Bolt, a sérüléséből remélhetőleg felépült Asafa Powell, Nesta Carter, valamint a hónapban 9.96-ot futó ifjonc Kemar Bailey-Cole között dől el a további három hely sorsa. Nagyobbat szólhat azonban idén a tűzijáték 200 méteren, ahol Yohan Blake mellett az olimpiai bronzérmes Warren Weir és a kvótájától megfosztott Ashmeade is ott lesz a rajtgépben.
A héten rendezik az Egyesült Államok válogatóversenyeit is, ami inkább erőfitogtatás lesz a rekortánon, mintsem kiélezett küzdelem. Tyson Gay és – a Boltot verő, de Lemaitre-től azóta vereséget szenvedő – Justin Gatlin mellé nagy kérdés, hogy fellépnek-e a fiatalok. Hamarosan eredmények.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése