2013. június 3., hétfő

Nem egy nap alatt épült, most 10 másodperc alatt összedőlhet

Nagyot fordulhat a kocka a férfi rövidtávfutás mezőnyével, ugyanis feltörekvő amerikai tehetségek híján a veterán piros-kékek vennék át az irányítást a rekortánon. Usain Bolt Rómában tehet rendet a trónbitorlók között.  




A hatszoros olimpiai aranyérmes kapcsán elégedetlenségnek helye nincs, mégis, a mindenkori sportszerető fanyalog, ha a villámléptű jamaicai elmarad mágikus eredményeitől. És hát semmilyen csoda nem tart örökké, így hosszú évek után idén a vetélytársak dédelgetett álma valóra válhat. 2013-ban bizony kipukkadni látszik a jamaicai lufi. 
Asafa Powell, sérülése után talán túl korán vágott neki a számára már-már leküzdhetetlennek tűnő 100 méteres távnak, hiszen a 10 másodperc alatti eredmények királya, hazája Nemzeti Stadionjában is csak fél távig jutott. Ugyanaz a fránya combhajlító a ludas, amely pár hónapja Ausztráliában, idő előtt kényszerpihenőre küldte. 
Yohan Blake ugyancsak a sérültek táborát erősíti, a nagy ember pedig továbbra is óvatosan válogat a versenyek közül, eddig csupán egy 10.09 századmásodperces eredményt lobogtat az idényben, többször nem is állt rajthoz 100 méteren. Na majd csütörtökön, mondja ő, bár hasonló teljesítmény a pénteki Diamond League-versenyen bizony édeskevés lesz a gyémánthoz. Bolt mellett ugyanis ott lesz a rajtvonalnál az amerikai különítmény, Michael Rodgers és Justin Gatlin is. Utóbbi épp a hétvégén futott óriásit Eugene-ban, bár az olimpiai bronzérmes, 9.88-as győzelmét jelentősebb hátszél segítette. Gatlinnek persze így is van már idén hivatalos-, a legutóbbinál csupán három századdal lassabb ideje, Rodgers pedig 9.96-tal büszkélkedik a szezonban. 
Az már csak ráadás, hogy Kim Collinst is újra láthatjuk, az elnyűhetetlen öreg harcos, kerek 10 másodperces szezoncsúcsát faragná egyszámjegyű eredményre. 
Justin Gatlin az üzengetések után tehát végre a tettek mezejére léphet, hiszen a londoni döntő után ezúttal érdemben is megizzaszthatja a jamaicai sztárt. Az athéni bajnok (látszólag) bizony jobb formában van - erre is rég volt példa. 
Azt viszont ne feledjük, hogy pont egy éve a világcsúcstartó, remek körítés után végül hatalmas pofonnal intette csöndre a kétkedőket. Hol máshol...Rómában. Akkor Bolt 9.76-tal figyelmeztetett: egyelőre még csak a dobogó második- és harmadik helyére lehet licitálni. Igen ám, de idén már az amerikaiaké az utolsó szó joga. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése