2012. szeptember 9., vasárnap

Tökéletes időzítés (Aries Merritt 12.80 WR)


Lausanne-ra ígérte a világrekordot, ám akkor még a rajtpisztolynál is gyorsabb volt. Aries Merritt az év utolsó Gyémánt Liga viadalán azonban szenzációs eredménnyel tudatosította: új időszámítás vette kezdetét.



Amikor a legendás kínai gátfutó, Liu Xiang 2006-ban 12.88-at futott, mágikus határt tört át 110 méteren. Olyasmi volt az körülbelül, mint amikor Usain Bolt 9.7 alá került Pekingben. Két évre rá aztán jött egy bizonyos Dayron Robles és a kubai további egy századmásodpercet faragott Liu világrekordjából. Ha az szenzáció volt a javából, akkor Aries Merritt legújabb eget rengető eredményére bizony nehéz jelzőket találni. Az amerikai atléta 12.80-ra javította Robles csúcsát, azaz hét (!) századmásodperccel futott jobbat az eddigi legjobbnál. Ez nem kevés, aki látott már atlétikai befutót, az pontosan tudja, hogy ennyi idő akár métereket is jelenthet a célba érésnél. Persze érett már Merritt előre bejelentett rekordja, ám volt, hogy az időjárás szólt közbe, s volt olyan is, hogy figyelmetlen volt a rajtnál és még a rajtpisztoly eldörrenése előtt megmozdult. Brüsszelben, a Gyémánt Liga sorozat utolsó állomásán azonban minden összejött, így a szezonzáró atlétikai versenyen Merritt komolyan feladta a leckét a következő szezonra készülő vetélytársaknak. Említettem Bolt pekingi bravúrját - hát ez a 110 méteres eredmény már jóval inkább a jamaicai sprinter Berlini produkciójára hajaz, amikor a rekorder több, mint egy tizedmásodperccel előzte meg magát - és korát is.  
Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a sérülésekkel bajlódó Liu Xiang és Dayron Robles ideje lejárt, mi pedig kezdhetünk megbarátkozni a 12.85 alatti világgal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése