2012. szeptember 15., szombat

legenda 3.


Bár magát – természetes módon – már élő legendaként tartja számon, Usain Bolt halhatatlansága azért több kérdést is felvet. Mennyit kell futni az eredmények után, avagy hány kulcs nyitja az örökkévalóság kapuját?




Vannak vitathatatlan tények. Usain Bolt Pekingben 100-on, 200-on és a váltó tagjaként is aranyérmet szerzett, majd négy évvel később Londonban mind a három versenyszámban megvédte olimpiai címét. Ez a dupla-triplázás eddig az atlétika történetében soha senkinek nem sikerült rajta kívül. Carl Lewisnak összejöhetett volna 1988-ban, ha a 4x100-as csapat nem ügyetlenkedi el a váltást még az előfutamok során. (Lewis, Los Angeles után a 200 méter helyett azonban távolugrásban tudott ismételni, így jött volna ki a váltó sikerével a mesterhármas.) Említsük azért meg, hogy az amerikai felütése nagyobbat szólt, hiszen 84-ben nem hármat-, hanem kapásból négy aranyat nyert, ez a bravúr pedig Usain Boltnak eddig még nem adatott meg.
A jamaicai ugyanakkor elmondhatja magáról, hogy az olimpiákon regisztrált versenyszámai mindegyikében máig élő világcsúcs fűződik a nevéhez. Ezek galaktikus idők, áttörésükre (mástól) éveket kell várni. Ami talán a legszembetűnőbb azonban, Bolt hármas címvédésének ellensúlyozása képpen, hogy Lewis - a 100 méteren kívül - ugyan csak távolugrásban ismételt olimpiai karrierje során –  abban azonban négyszer!
Lewis négy olimpián vett részt, összesen pedig kilenc ötkarikás arany lóg a szekrényében. Bolt Athénban, Pekingben és Londonban is ott volt, éremgyűjteményében összesen hat aranyérem csillog. Érdekes, hogy Bolt, egy riói éremeső alkalmával behozhatja elődjét az aranyak számát illetően, ám – az athéni kiesést nem számítva – a karibi vágtázó ez esetben három olimpiáról gyűjthetné be a kilenc medált.
Carl Lewis a 80-as, 90-es években ikonikussá-, Usain Bolt pedig napjaink legendájává-, azaz hamisíthatatlan márkává vált. Eredményeik alapján a világ legjobbjai, a rövidtávfutás legcsillogóbb képviselői. Bár nem ők festették fel nemzeteiket a sportág térképére – ezt megtette előttük már Jesse Owens és Asafa Powell – ám ők emelték az atlétikát eggyel (kettővel) magasabb szintre. És bár Usain Bolt soha nem lesz Carl Lewis, a legendák kapujának zárjába nagyon úgy tűnik, hogy két kulcs is passzol.        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése