2012. augusztus 28., kedd

15 londoni arany harcol a zürichi gyémántért


Idén utoljára robban ekkorát egy atlétikai verseny, hiszen a Gyémánt Liga utolsó előtti állomásán 15 újonnan megkoronázott olimpiai bajnok lép pályára. Többen világcsúccsal távozhatnak.



Ha 800 méter, akkor David Rudisha. Ha pedig David Rudisha, akkor bizony világcsúcsveszély. Ezúttal sem lesz másként, hiszen a tegui- és londoni bajnok most Zürichben próbál meg faragni saját utolérhetetlen idejéből. A kenyaihoz hasonlóan szintén olimpiai- és világbajnoki címvédő Yuliya Zaripova hasonló csínyre készül a 3000 méteres női akadályfutásban, ahol még irammenőt sem kért magának, mivel állítása szerint jelenleg nincs olyan gyors futónő, aki segíteni tudná a versenyben.
Nyúlra persze rövidtávon sem lenne szükség, hiszen a Letzigrund Stadionban a világ legjobb sprinterei lépnek pályára. Bár idén már többször láttuk egy csoportban a táncoslábú sárga mezeseket, könnyen lehet, hogy egy estére Svájcban is a jamaicai különítmény veszi át az uralmat. A mámoros karibi hangulat legfőbb elrontója az amerikai Carmelita Jeter lehet, aki az olimpia óta már nyakon csípte az ötkarikás bajnok Shelly-Ann Fraser-Pryce-t. A két kiváló futónő most újra összecsap egymással.
A férfiaknál 100 méteren Yohan Blake rombolhatja tovább vetélytársai önbizalmát, hiszen a legutóbbi 9.69-es szenzációs egyéni csúcsát követően az sem elképzelhetetlen, hogy Zürichben még közelebb zárkózik csapattársa világrekordjához. Tyson Gay mellett a szintén amerikai Ryan Bailey, valamint a jamaicai különítmény – élén Michael Fraterrel és Nesta Carterrel – is megpróbálja a lehetetlent, hogy végre ketrecbe zárják a dühöngő „Vadállatot” (Yohan Blake beceneve ugyanis angolul Beast). A dobogóért harcol még Christophe Lemaitre és az olimpiai botrány után újra színre lépő Kim Collins is. És a sztárparádénak ezzel még koránt sincs  vége! 
200 méteren ugyanis rajthoz áll Usain Bolt, aki minden bizonnyal feledtetni fogja pár nappal ezelőtti 19.58-át (ez a világon egyedül az ő esetében közepes eredmény, erről leginkább az a tény tanúskodik, mely szerint az említett idő pályarekordot ért Lausanne-ban) és újra saját világcsúcsa felé veheti az irányt. Ehhez segítheti hozzá többek között Wallace Spearmon, Warren Wier, valamint Churandy Martina is. És akkor még nem esett szó a 400 gátas olimpiai bajnok Félix Sánchezről, aki ötödik zürichi győzelmére hajt, valamint a 4x100-as férfi váltófutásról sem, egy szóval lesz mit nézni a szezon egyik utolsó versenyén. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése