2012. június 30., szombat

Bolt már a rajtnál elbukta a jamaicai partit. Újra olimpián a „drogsztárok.”


Justin Gatlin továbbra is veretlen a szezonban, míg Usain Bolt közel két év után először kapott ki. Bár a tengerentúli országok olimpiai válogatóversenyein az első három helyezett mindegyikének ugyanolyan londoni repülőjegy a jutalma, Amerikában és Jamaicában is megkezdődött a trónfosztás.

Justin Gatlin immáron mind Asafa Powellel, mind Tyson Gay-jel ringbe szállt idén és valamennyi csatájában kiütéssel győzött. Az külön kuriózum persze, hogy szezonbeli legjobb eredményét éppen az amerikai kvalifikációs versenyen érte el (9.80), így kimondhatjuk: a sokak által már leírt sprinter bombaformában várhatja az ötkarikás játékokat (ahol nem mellesleg bombameglepetésre készül.) Hat századmásodperccel maradt le tőle a valaha volt leggyorsabb amerikai rövidtávfutó, Tyson Gay, aki 9.86-os idejével azt is bebizonyította, hogy deréksérülése már a múlté. Az amerikai sprintergárda harmadik olimpiai résztvevője Ryan Bailey lesz, aki 9.93 századmásodperc alatt ért célba Oregonban.
Jamaicában már az előfutamok alatt látszott, hogy a triumvirátus tagjai, közel hasonló erőfölényt képviselnek honfitársaikkal szemben. Ez egyben a verseny pikantériáját is adta, hiszen Usain Bolt ezúttal felülről sem lógott ki a sorból. Asafa Powell mozgott a legjobban az elődöntőben, a táv utolsó negyedében már jobbra-balra nézelődött – 9.92-t kocogott. Usain Boltnak a fináléban egyetlen másodperc alatt eldőlt a futama, borzalmas rajtján - Ostravával ellentétben - ezúttal nem tudott felülkerekedni, be kellett érnie az ezüsttel. A szenzációsan kezdő Powell a célhoz közeledve engedte csak át vezető pozícióját a kiválóan hajrázó Yohan Blake-nek, valamint az erőlködő világcsúcstartónak. A tegui címvédő 9.75-tel, egyéni legjobbjával söpörte be a hazai bajnoki címet, ám azt hozzá kell tenni, hogy Powell a döntőben apróbb lágyéksérülést szenvedett. Sajnos hasonló probléma miatt mondta le végül a tavalyi vb-t is - nagy kár lenne, ha az idei éve is hasonlóan végződne.
Érdekfeszítő kvalifikációs versenyt rendeztek Nagy-Britanniában is, ahol a 34 éves Dwain Chambers londoni szereplése volt a tét. A szintén teljesítményfokozó szerrel lebukó (2006-tól 2012-ig eltiltott), amúgy elképesztő fizikumú atlétának – elég cudar körülmények között – csak 10.25-ös győzelemre „futotta”, mely időeredmény hét századmásodperccel elmarad az olimpiai A-szinttől. A jelenleg is zajló helsinki Európa-bajnokságra sem nevezett Chambers azonban minden bizonnyal a válogatott dresszében feszíthet Londonban. Tavaly ugyanis tizenegyszer futott jobbat az említett 10.18-as olimpiai határértéknél, így ha a szövetség figyelembe veszi akkori eredményeit, úgy semmi akadálya nem lehet annak, hogy 2000 (!) után Chambers ismét ott legyen az olimpián.      



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése