2012. július 8., vasárnap

A világ legjobb meséje


Szülőföldjére ismét kis bárkáján tért vissza, ugyanolyan csendben, mint ahogy jó pár évvel ezelőtt kikötött a francia partoknál...


...Kontinensünkre érkezése után nem sokkal felnéztünk és láttuk, amint átszeli az égboltot, még fénycsóvát is húzott maga mögött, majd leszállt az Ibériai-félszigeten. Bár Barcelonában talán nem is ért földet - egy ideig csak lebegett. Érinthetetlen volt. Évekkel később aztán hallottuk a vonat zötykölődését a katalán fővárosból Milánó irányába. Végül páran még füleltünk ugyan, de néma maradt a búcsú.
 Rio de Janeiro ellenben varázslatosnak tűnt ekkora távolságból, de a fény és a pompa a stadionokba már nem férkőzött be. A varázspálca Európában maradt. Reméltük, hogy nem így lesz, hogy nem így ér véget. Aztán reméltük, reméljük, hogy végre véget ér. Csak nehogy a lecsengés hosszabb legyen, mint maga a mese.
A minap Riót is elhagyta a vándor, s mivel ezúttal gyalog indult útnak, Európában hiába vártuk. Nem bántuk persze, hogy hazaköltözött, hiszen eljátszadoztunk a gondolattal, hogy a távoli jövőben Brazíliában ő vezeti majd ki a pályára a sárga sereget, a hazai publikum pedig éljenez.
Ezt azonban csak a legélesebb szeműek, ugyanakkor ironikus módon mégis csak a legelvakultabbak látták. Mi is talán csak álmunkban. Most legalább már nyugodtan alszunk, nincsen több álom, se válogatott, se semmi.
Igaz, nem is akart ő már utazni messzire, nem kíván már csalódni, bizonyítani pedig még annyira sem - elfáradt a vándor. Csalódni persze mi sem akartunk, de ki kell mondani: hozzászoktunk, mert ahogyan a bámulatra-, erre is több ízben adott okot.
Belo Horizonte az új irány, a „szép horizont”, ahol új fejezet kezdődik, ahol talán a könyv is véget ér majd. Szép lassan ugyanis elfogynak a sorok. Szívmelengető és káprázatos kalandok után méltatlan és vontatott befejezés - majd lecsukjuk a könyv fedelét. Átgondoljuk az egész históriát a vándorról, meg az elhagyott varázspálcáról, melyet azóta sem talált meg senki.  
Azért néha napján még levesszük a polcról a könyvet és belelapozunk az első fejezetek egyikébe. Hogy ne feledjük, kiről is szólt a világ legjobb meséje.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése