2012. június 12., kedd

Az amerikai flotta és a karibi kalózok


Kőkemény fizikai- és kiváló mentális állapotban állnak majd rajthoz az amerikai sprinterek, országuk olimpiai válogatóversenyén. A Karib-térség kalózai azonban nagy „rablásra” készülnek Londonban.

Bár a New York-i Diamond League-viadalon a világ szeme elsősorban a sérüléséből visszatérő Tyson Gay-re szegeződött, az idei sprintszezon fő tanulságáért az esti futamig kellett várni. Gay győzelme mellett azért persze ne menjünk el szó nélkül. Az oszakai triplázó, 1.5 m/s-os szembeszélben kerek 10 másodperccel verte a „B” mezőnyt, míg Blake, kicsivel később szélcsendben könyvelhette el 9.90-es eredményét. A kettő átszámítva szinte azonos. Ennek tudatában bátran kijelenthetjük, hogy Tyson Gay visszatért arra a színtérre, ahonnan tavaly júliusban fájós derékkal lebotorkált. Sőt, mi több, a jelenlegi legjobb amerikai sprinter (még mindig-, illetve inkább újra hihetetlenül hangzik) Justin Gatlin elé is bőven beférhet majd a közelgő amerikai olimpiai válogatóversenyen (június 24). Ők ketten a legesélyesebbek ugyanis jelenleg az ötkarikás játékokra és országukból az aranyéremre is.
Mi újat lehetne ezzel szemben elmondani a jamaikaiakról? Usain Bolt, Asafa Powell és Yohan Blake, ha minden jól megy, ott lesznek Londonban - ehhez mindössze kvalifikációt érő helyen kell végezniük június 29-én, a jamaikai válogatón.  Érdekes, látatlanban eddig Powellt tartotta a közvélemény a leggyengébb láncszemnek, ám olyan jól mozgott legutóbb Oslóban, hogy hirtelen máris mindenki a New Yorkban „botladozó” Blake-ért aggódik. Na azért a világbajnoki címvédőt sem kell félteni, bár... Történt ugyanis, hogy bizonyos Keston Bledman, három századmásodperc híján elcsípte a tegui bajnokot a legutóbbi Diamond League-állomáson. A Trinidad és Tobagó-i versenyző nem mellesleg Pekingben – akkor mindössze 20 évesen – olimpiai ezüstérmes lett a váltóval. Akkor az a Richard Thompson volt a befutó, aki 100-on előtte úgyszintén ezüstérmet nyert, most pedig a negyedik helyen ért célba New Yorkban. Az idei olimpiai fináléban tehát előfordulhat, hogy mindössze három nemzet futói mérik össze tudásukat, ám a dobogón könnyen lehet, hogy valamennyi érmes ugyanazt a himnuszt énekli majd.
      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése