2012. május 29., kedd

Római „olimpiai” döntő után „ötkarikás” finálé Eugene-ban


Az idei első igazán nagy 100 m-es megmérettetésen Usain Bolt és honfitársa, Asafa Powell a Stadio Olimpicóban feszül egymásnak - azonban hosszú idő után először, most csupán a győztes nemzetisége biztos. Két napra rá Eugene-ban Liu és Robles főszereplésével olimpiai mezőny rajtol 110 gáton.



Még Usain Bolt legutóbbi „tízes” futásának tudatában is nagyobb az esély arra, hogy csütörtökön helyreáll a világ rendje és a villámléptű jamaikai lepipálja Rómában a mezőnyt, ám ehhez most már – karrierje során talán először – versenyeznie is kell. Ott lesz ugyanis a nyomában honfitársa, Asafa Powell, aki pontosan tudja: idei első csatájuk során máris elkaphatja Boltot. És akkor még nem beszéltünk az Ostravában újfent kortalanságáról tanúbizonyságot tevő Kim Collinsról, valamint a franciák többszörös Európa-bajnok sprinteréről, az ifjú Christophe Lemaitre-ről. Az aranyéremért nagy valószínűséggel 9.90 alá kell majd kerülni, ilyen eredményre pedig a mezőnyből csak Powell és Bolt volt képes karrierje során – igaz, ők már idén is teljesítették az említett szintet. A szigetországi fieszta garantált, hiszen Collins, Lemaitre és a dél-afrikai Simon Magakwe mellett hat (!) jamaikai áll majd rajthoz.
A hét második gyémántversenyének kiemelkedő futószámában ugyan a hazaiak dominálnak, ám az Egyesült Államokban korántsem biztos, hogy amerikai atléta lépi át először a célvonalat. Ha Rómában a 100 méter volt a főattrakció, akkor a tengerentúlon a gátazók viszik el a prímet. A legutóbbi világbajnoki döntő nyolc indulójából hatan ott lesznek a rajtnál, és nem mellékesen csak a finálé utolsó két helyezettje hiányzik majd a mezőnyből. A résztvevők: a Teguban első helyen célba érő, ám diszkvalifikált kubai Dayron Robles (olimpiai- és világbajnok, a táv világcsúcstartója), az így világbajnoki aranyérmes amerikai Jason Richardson, a kínai Liu Xiang (olimpiai- és világbajnok, korábbi világcsúcstartó, májusban Sanghajban a világ idei legjobb idejét futotta), a vb-bronzérmes brit Andy Turner (Európa-bajnok), az amerikai csúcstartó David Oliver, valamint az idei fedett pályás világbajnok Aries Merritt. 110 méteres férfi gátfutás. Olimpiai döntő. Főpróba.  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése