2012. május 26., szombat

Halandóként távozott Ostravából Usain Bolt

9.7-es eredményt sem tartott elképzelhetetlennek idei európai debütálásán a 100 m-es férfi síkfutás élő legendája, a többszörös világcsúcstartó, az olimpiai címvédő. Ehhez képest sokkal többet adott – bemutatkozott Usain Bolt, az ember.



A körítés ugyan megvolt, ám ezúttal Csehországban a szokásosnál jóval visszafogottabb show-t adott a jamaicai világsztár. Lehet, hogy érezte: jobb, ha ezen a napon nem viszi túlzásba a bohóckodást – és milyen jól tette. 10.04 másodperc leforgása után ugyanis fejcsóválva, a győztesnek járó virágot alig-alig elfogadva nyugtázta: most valami nem stimmelt. (Ezzel Bolt, valaha volt leglassabb felnőtt eredményét könyvelhette el az ostravai viadalon.) A csokor is jóval inkább vigaszdíjként hatott a jamaicai hatalmas kezei között, szélsebesen túl is adott rajta. Bolt jött, futott és győzött Ostravában, amolyan jó sprinterhez méltóan versenyzett, néhol még vicsorított is. De hát a világ leggyorsabb embere senki mást nem okolhat a csalódást keltő időeredményért, csakis saját magát. Emlékezzünk vissza, amikor Bolt ennél majd’ fél másodperccel jobbat futott a berlini vb-döntőben, kvázi szerződést kötött az atlétikát szeretők népes táborával, jövőbeni futásait illetően. Ebben a paktumban nem szerepeltek két számjeggyel kezdődő eredmények, de megkockáztatom: még a 9.90 sem. (Bolt amúgy a héten leszögezte, hogy nem tartja elképzelhetetlennek a 9.4-et sem Londonban, természetesen kizárólag saját magától.)
Ettől függetlenül üdvrivalgás fogadta első helyét és a 25 esztendős „színész” rutinból játszotta szerepét. Lekocogott egy apróbb tiszteletkört, még a nézőkkel is lepacsizott. Bolt azonban pontosan tudja, jelenleg mindössze ennyi az előnye a világ előtt: a tűzijáték és a show-műsor. A nézők ugyanis még mindig nem ocsúdtak fel a pekingi- és berlini kábulatból, így továbbra is hátradőlve figyelik a szórakoztató előadást. Az eredmény nem érdekli őket, tekintetük csakis kedvencükre szegeződik, ám ezúttal néhányan Ostravában értetlenül az órájukra pillantottak. Van, akinél már a londoni idő ketyeg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése