2012. május 21., hétfő

Kínai legény a gáton

Ki gondolta volna, hogy Liu Xiang 2007 után nemhogy világversenyt nem nyer, de további öt évig 13 másodperc alá sem tud majd kerülni 110 gáton? A régi időeredmény már zsebben, Londonban jön az arany is.


A jelenkor legnépszerűbb kínai sportolója ugyanis sérülései ellenére elnyűhetetlen, továbbra is gépies tökéletességgel teljesít. Emlékezhetünk, 2004-ben került fel az atlétika térképére, amikor Athénban aranyérmet nyert a 110 méteres távon - beállítva Colin Jackson 12.91-es világcsúcsát. Két évre rá az oszakai vb-n újabb első helyezést könyvelt el, így a Pekingi Olimpia évébe lépve nem volt ember a földön, aki ne írta volna alá Liu újabb ötkarikás aranyát. A hazai közönség legnagyobb döbbenetére azonban, az ország kimagasló reménysége még az első előfutam előtt lebotorkált a rekortánról. Rendre előbukkanó jobb Achilles-sérülése nem csak az olimpiától, de a 2009-es berlini vb-től is távol tartotta, így nagy kérdés volt, hogy a kubai Dayron Robles térnyerése-, valamint 2008-as világrekordja mellett a kínai fiú visszafoglalhatja-e valaha a versenyszám trónját. Liu a sérülése miatt rajtpozícióján is változtatott, melynek következményeként immáron nyolc helyett hét lépésből ér az első gáthoz, hogy ugyanúgy bal lábbal lendíthessen rá.
Több ázsiai sikeres szereplés után az első igazi megmérettetést a tegui világbajnokság jelentette, ahol a döntőben nyert helyzetből, Robles „kalimpálása” nyomán az utolsó gátról lelépve visszaszorult a harmadik helyre. Ellenfelét az említett okok miatt ugyan diszkvalifikálták, ám Liu sebeire az ezüstérem sem jelentett gyógyírt. A pekingi nézők anno némán figyelték kedvencük kálváriáját, nemrég azonban a szó szoros értelmében hazatérő Liu kárpótolta kínai rajongóit – ezúttal az idei Diamon League szezon második állomásán. Szülővárosában, Sanghajban meglehetősen cudar időjárási körülmények-, valamint a világbajnok Jason Richardson és az olimpiai bronzérmes David Oliver fogadták.
Liut semmi- és senki nem zavarta, újra a régi fényében pompázott. Szenzációs - a világ idei legjobb - eredménye (12.97) egyfelől egy korszak végét jelenti, hiszen lezárult az a bizonyos öt esztendő, melyben több okból kifolyólag, de elmaradtak a 12-es eredmények. Másfelől új éra kezdődhet, amolyan régi-új időszámítás, melyben ismét Liu írja a másodperceket.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése