2012. június 3., vasárnap

Rómában villámcsapás-, Amerikában a szél döntött


Usain Bolt csöndre intette a kritikusait az olasz fővárosban, ahol stadionrekorddal, a világ idei legjobb idejével nyert (9.76). Két nappal később Eugene-ban Liu Xiang beállította Dayron Robles világcsúcsát 110 gáton, ám az időjárás közbeszólt.



Bár a nagy teher Usain Boltot „illette” Rómában, az egy hete Ostravában leszerepelő világcsúcstartó a gondtalanság szobrának tűnt az Olimpiai Stadionban honfitársa, Asafa Powell mellett. Az egykori rekorder ugyanis jól tudta: Boltot ha valamikor, akkor most aztán tényleg meg lehet csípni. Tévedett. A sprintkirály – állítása szerint – ezúttal a verseny előtt rendesen étkezett, ráadásul nyugovóra is időben tért, bezzeg Ostravában… akkor el is maradt az egyszámjegyű végeredmény. A római Diamon League-viadalon látott verseny alapján kijelenthető: Usain Bolt jelenleg még érinthetetlen a rövidtávfutásban, bár az is bizonyos, hogy több trónkövetelője lesz Londonban, mint valaha. Most éppen a szintén jamaikai Asafa Powell mutatta meg, hogy fizikálisan továbbra is készen áll a feladatra – mentálisan annál kevésbé. Az amúgy kiváló startoló hírében álló Powellt ezúttal öten is „otthagyták” a rajtgépben, majd a nézők (és minden bizonnyal Kim Collins-) legnagyobb meglepetésére néhány lépést a tőle balra lévő pályán tett meg, ahonnan végül teljesen kisodródva került vissza saját vágányába. Az pedig, hogy az elkerülhetetlen vereség tudatában 90 métertől megint csak „levezetett”, szinte már védjegyévé vált az idők során. (Powell ezzel együtt 9.91-et futott). És bár Bolt majd’ három tizedmásodpercet javított ostravai futásán, a hullámzó idei teljesítmény ellenére a legnagyobb kérdőjel továbbra is Asafa Powell szereplése lesz az Olimpia előtt.
Két nappal a római tornát követően, Eugene-ban a gátazók hódítottak a Gyémánt Liga-versenyen, ám a világverő mezőnyből nagyon hiányzott a versenytől vízumproblémák miatt távolmaradó Dayron Robles. A 110 méteres gátfutás világcsúcstartója (idén 13.19) élete első amerikai fellépésére készült, ám a Liu Xianggal való összecsapás ezúttal elmaradt – Robles óriási szerencséjére. A kínai atléta egészen hihetetlen produkcióval utasította maga mögé, az amúgy meglehetősen acélos amerikai különítményt. 12.87-es világcsúcs-beállításán azonban apróbb szépséghibát jelent a 2.4 m/s-os hátszél, melynek értelmében az eredmény nem hitelesíthető. Hogy hány napig él még Robles rekordja, az egyelőre csak és kizárólag Liun múlik, aki nagyon úgy tűnik, hogy már jó ideje rendesen eszik és alszik.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése