2015. május 6., szerda

Visszavágó: Bailey kontra Jamaica


Kezdődött minden azzal, hogy az amerikai válogatott a Nassaui (Bahama-szigetek) Váltó Világbajnokságon végre hiba nélkül teljesített. A pisztoly azonban csak a cél után dörrent.



Csak a miheztartás végett: Bár a piros-kék csapat, a maga tizenöt elsőségével toronymagasan vezeti az olimpiai 4x100-as éremtáblázatot, a sovány két jamaicai arany jóval markánsabbnak tűnik, ugyanis ezeket éppen a legutóbbi két ötkarikás játékokon gyűjtötték be. 
A jenkik a világbajnokságok történetében is hét-három arányban vezetnek a közép-amerikai különítmény ellenében, ám ez a három jamaicai siker szintúgy a 2009-es, 2011-es és 2013-as vb-n esett. És, hogy mi, vagyis ki a közös nevező? Persze, Usain Bolt, aki valamennyi váltó diadalból kivette a részét, hol harmadik-, hol utolsó emberként. 
Ryan Bailey, az USA befutója, mindezek fényében szükségét érezte, hogy - miután elsőként átsöpört a bahamai célvonalon - megemlékezzen rekorder kollégájáról. Hát, hol itt a hiba? 
Bailey amúgy nem túl jelentős amerikai sprinter, aki kellően arrogáns és fiatal kora ellenére már futott olimpiai döntőt Londonban, igaz, egyéni legjobbjával is csak ötödikként ért célba. Mondjuk úgy, a győztest ma többen ismerik.
Nos Bailey, ünneplés közben úgy döntött, gúnyt űz Bolt égbe mutató, emblematikus jeléből – torkát „átvágva” bizonygatta: a jamaicai ásznak befellegzett!


Mutathatott volna persze mást (illetve másra) is, ám még saját kvartettjéből sem lett volna könnyű legjobbat választani. Justin Gatlin, második emberként métereket vert Kemar Bailey-Cole-ra, és a nagy visszatérő Tyson Gay is bizonyította: újra érdemes számolni vele. A „nagyok” tehát szépen kikövezték Bailey egyenesét, ahol Bolt már nem tudott faragni csapata többméteres hátrányán.
A dolog pikantériája, hogy a hétvégén az IAAF World Challenge-sorozat következő állomását éppen a jamaicai fővárosban, Kingstonban rendezik meg, ahol ki gondolta volna, az Egyesült Államokat 100 méteren éppen Bailey képviseli majd. A Nemzeti Stadionban a nép mellett Asafa Powell torolhat, aki pár napja kolosszális szembeszélben aratott sikert és úgy néz ki, az egykori csúcstartó is kezdi visszanyerni régi formáját. 
Márpedig ha a közönségkedvenc valóban büntet, úgy Bailey elgondolkozhat. Powell ugyanis legutóbb 2009-ben fért be világversenyen a jamaicai váltóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése