2015. április 22., szerda

Bolt már visszaszámol: 19...18...


Ugyan több előrejelzés szerint kétséges, hogy Rióban is becsap-e a Villám, Usain Bolt nem aggódik. 2016-ra ragyogó időt jósol.


Bár a jamaicai futóisten a 2016-os Olimpia után lezárja karrierjét, ez nem jelenti azt, hogy ott is lesz minden riói fináléban. Ahol viszont pályára lép, ott reményei szerint tündökölni fog. A minap ugyanis Bolt azt nyilatkozta, hogy Rióban szeretné áttörni, a kétszáz méteres síkfutásban álomhatárnak számító 19 másodpercet. Ha valakire, akkor ebben a témában rá érdemes odafigyelni, ugyanis az említett távon ő tartja a jelenlegi világcsúcsot (19.19), melyet még 2009-ben, a berlini döntőben futott – vagyis lassan hat éve, ki gondolta volna! 
Ugyanakkor ezzel Bolt, egészen elképesztően merész célt tűzött ki maga elé, melyből minden bizonnyal csakis ő jöhet ki rosszul. Elég, ha megnézzük, hogyan alakultak a kétszázas eredményei a berlini világbajnokságot követő időszakban, mely periódusról ugyanakkor ne hallgassuk el, hogy Bolt - ebben a versenyszámban - egyetlen világversenyen sem talált legyőzőre. Két évvel később, Teguban 19.40-, majd a Londoni Olimpián 19.32-, a moszkvai vébén pedig 19.66 századmásodperccel nyert. Vagyis ha külön nézzük az ötkarikás- és a világbajnoki finálékat, akkor Bolt, éveinek gyarapodásával fokozatosan lassul.
Mindehhez adalék még, hogy az említett nyilatkozat után, a 2016-os Olimpia beharangozó-, tengerparti gálafutásán száz méteren „csupán” 10.12 századmásodperccel nyert, az amerikai Ryan Bailey (10.24) előtt. 
Persze azzal, hogy a világcsúcstartót csak saját, „romló” időeredményeivel tudjuk szorongatni, újfent a komoly kihívók hiányát támasztjuk alá, na meg a tényt, mely szerint a Bolt-nimbuszt csakis Bolt árnyékolhatja be.
Szép lassan beindul a versenyszezon, augusztusban a kínai fővárosban pedig végre valóban fény derülhet rá, hogy mennyi van még a jamaicai legenda lábaiban, hiszen a bohóckodások után a vb már igazi olimpiai főpróbának számít. 
Az biztos, hogy Rió fölött már most gyülekeznek a sötét felhők – egy holland fogadóiroda kapásból Justin Gatlint tartja a száz méter favoritjának. De akkor miért ne lehetnénk mi kétszáz méteren is szkeptikusok? Hiszen Bolt csak annyit mondott, áttörné a 19 másodperces határt, de azt nem említette, hogy hányadikként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése