2012. augusztus 13., hétfő

legenda 1.


Az első legendás sprinter Hitlert és Amerikát is lefutotta, utódja a világ trónjára ülhetett, mégis megosztotta a hazai közvéleményt. Amerikának hősökre van szüksége, de vajon gyűlölettel kell-e takarózni a halhatatlanság ágyán?



Nem ma volt az 1936-os berlini olimpia, de még csak nem is tegnap. Mégis markánsan él az emberek emlékezetében, erről pedig az atlétika első halhatatlan figurája tehet, aki - mondjuk így - jókor volt rossz helyen. Az amerikai Jesse Owens, Adolf Hitler szeme láttára négy olimpiai aranyérmet gyűjtött, ezzel színes bőrűként romba döntötte a Führer árja fajelméletét. Az első pofont adta a náci vezetésnek. Legendává vált. Teljesítménye miatt (hiszen 100-on-, 200-on-, távolugrásban- és a váltó tagjaként is a pódium legtetejére állhatott) és történelmi tette okán is. Más idők voltak, Amerikában az olimpia után megszüntették Owens amatőr státusát, így tulajdonképpen soha többet nem futott. Furcsa módon hazájában szembesült csak igazán a faji megkülönböztetéssel, így az egyenjogúsági harc és a kiváló sportteljesítmény emblematikus figurájaként Muhammad Ali előfutárává vált.
A négyes sikerszériát, egyetlen ötkarikás játékokon belül legközelebb 1984-ben honfitársa, Carl Lewis teljesítette. Rajtuk kívül amúgy még senki. A Los Angeles-i bravúrt követően Lewis Szöulban 200 méteren csak ezüstöt szerzett, 100-on- (Ben Johnson kizárása miatt) és távolugrásban azonban megvédte olimpiai címét. Ez utóbbiban később Barcelonában és Atlantában sem talált legyőzőre. Összesen kilenc olimpiai arany- és egyetlen ezüstérem szerepel Lewis neve mellett, aki négy egymást követő ötkarikás játékokról vitt haza sárgán csillogó medált. Legendává vált. Nem kérdés, hogy miért. Érdekes, hogy már a 80-as években párhuzamot vontak közte és Michael Jackson között, elsősorban önimádó, extravagáns stílusuk-, valamint megkérdőjelezett szexuális beállítottságuk miatt. Lehengerlő sikerei ellenére Lewis ellentmondásos figura lett Amerikában, a nép egy része nem tudta tiszta szívből szeretni, ám a popikonhoz hasonlóan, szenzációs eredményeivel végleg csendre intette kritikusait.    




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése