2015. augusztus 20., csütörtök

Kell egy hős

A 2015-ös pekingi atlétikai világbajnokság férfi száz méteres síkfutásának döntőjében a 2004-es olimpiai bajnok-, a 2006-os Nemzetközösségi Játékok győztese-, a 2007-es világbajnok-, valamint az elmúlt két olimpia hatszoros aranyérmese is ott lehet.




De kit illet meg leginkább a száz méteres síkfutás világbajnoki aranyérme? – A kérdés jóval inkább morális, mintsem szakértői, hiszen éppen a napokban, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) körül jókora botrány dagad, természetesen dopping témakörben. A németországi Tübingeni Egyetem ugyanis nem állított kevesebbet, minthogy az IAAF, a 2011-es világbajnokság után visszatartotta a doppingjelentéseket, pedig az atléták egyharmada bevallottan tiltott szereket használt.
De térjünk vissza alaptételünkhöz: a vasárnap délutáni 100-as fináléban jó és rossz csatája várható. A minden szempontból makulátlan világcsúcstartó, olimpiai- és világbajnoki címvédő Usain Bolt legfőbb kihívója, a doppingvétség miatt többször is lebukott, majd eltiltott Justin Gatlin lesz, akit a sportág vezetősége – ha tehetné – úgy ahogy van, kitörölne az atlétika krónikáskönyvéből. De nem teheti.
És hiába Gatlin arroganciája és sötét múltja, a több, mint kilenc éve Canossáját járó (futó) sprinterrel a szövetség nagyon ügyetlenül bánik. Hivatalos weboldalukon szándékosan ignorálják, Londonba idén pedig meg sem hívták egy  nemzetközi versenyre, mondván „piszkos” figurákra nincs szükség a rekortánon. Márpedig fekete bárányokból akad bőven, Asafa Powell és Tyson Gay 2013-ban kéz a kézben buktak le egy ellenőrzésen, a 2009-es berlini vb előtt pedig Bolt edzéspartnere, Yohan Blake is vétett. De akkor miért pont Gatlin? 
A válasz pofonegyszerű, jelenleg ő a legjobb. És ez baj. Káros.
Az amerikai sprinter ugyanis eltörölt világcsúcsán (9.77) idén – vagyis szinte kereken kilenc évvel egykori rekordbeállítása után – három századmásodpercet javított. 2015-ben ennél senki sem tud jobbat felmutatni. És ez bizony azt jelenti, hogy Gatlinnek Pekingben jókora esélye van rá, hogy hivatalosan is a leggyorsabb legyen, a 100 méteres férfi sprintfutás bajnokaként pedig ismét a sportág húzónevévé, emblematikus alakjává válhat. Ettől pedig valósággal reszket a vezetőség.
Szerencse, hogy van nekik (nekünk) egy Usain Boltjuk is, akin most tényleg rajta a világ szeme, ugyanis a jamaicai nagy ember ilyenformán pár nap múlva a sportág tisztaságáért is versenyez. 
Bolt persze panaszkodik, miért mindig csak ő? És valóban, mondhatja: egyedül túl nagy terhet kell cipelnie, márpedig száz méteren most minden egyes plusz kilogramm számítani fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése