2013. január 26., szombat

A Bolt bezár, az üzlet megy tovább


Akárhogy is csavarjuk, a pénz beszél a profi sportban. Bár csak a „páciensek” egészsége forog veszélyben, mögöttük ugyanúgy ott térdelnek a rajtgépben a szponzorok és a doppinglaborok is.  




Carl Lewis 1988-ban még az amerikai nemzeti válogatón bukott le – akkor, felmentésének indoklásában, megfázás elleni orvosságát tüntették fel a bűn okaként. Állítólag Lewis nem tudott róla, hogy tiltott teljesítményfokozó anyagokat juttatott saját szervezetébe. Aztán nyert, mivel Ben Johnsont a döntő után elmeszelték. Lewisból megváltó-, a kanadai sprinterből pedig a sport Antikrisztusa lett. 
Ki állítja azonban azt, hogy a két kiváló sprinter között morálisan óceánnyi űr tátongana? Hiszen ha mindenki doppingol, akkor a szerencsétlenül járt sportolóra csakis lebukása esetén kerül a „bűnös” címke – jelen esetben Johnsonra – addig a pillanatig azonban valamennyi atléta, szimplán „istenadta tehetség.”
Visszatérve egy kicsit Armstrongra: jelenleg ott tart az ügy, hogy utólag is minden eddigi eredményt megvizsgálnak, az érintett időszakból pedig elveszik az érmeket, díjakat stb. Felmerül azonban a kérdés, hogy Armstrong legnagyobb támogatói mennyit kerestek azokban az időkben a kerékpároson, amikor a bajnok, egymás után hét francia körversenyt nyert. Ezek az összegek már zsebek-, s bankok mélyén lapulnak – úgymond jó helyen. Ráadásul a „csalódott” gyáróriásoknak most még kárpótlási díj is üti a markát. 150 millió dollár. Ilyenkor nincs más hátra, megvetéssel el kell fordulni a bukott csillagtól. Hiszen Armstrong felemelkedése és bukása egyaránt aranyat ér valakinek – ezen érdemes elgondolkozni.
Összefoglalva: az érmek ugyan gazdát cserélhetnek, ám anyagilag végül mindenkinek megéri az üzlet, hiszen a támogatók csak szerződésekben gondolkoznak, nekik az a legfontosabb, hogy protezsáltjuk a földkerekség valaha volt legjobbja legyen – ezzel emelve a cég fényét, keresletét stb. Gondoljuk el akkor, hogy mennyit érhet, egy-egy tiltott szereket előállító labornak, a sportoló aranyérme – megfordítva, mennyit érhet egy győzelemre éhes versenyzőnek a labor sikere?
(folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése